O nas

Szukaj

Masz pytania?

Skontaktuj si z nami

tel.: 022 529 39 00 / 50
fax: 022 529 39 30

e-mail: recepcja@mttargi.pl
Błąd
  • XML Parsing Error at 1:94. Error 9: Invalid character

Wszystko o kawie na Targach EuroGastro

Strefa Coffee Village na Targach EuroGastro to wyjtkowe miejsce, ktre co roku pozytywnie zaskakuje odwiedzajcych. To tam przez trzy targowe dni bd toczyy si rozmowy i konkursy, a aromat kawy dotrze do najdalszych zaktkw Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska. Ju tylko miesic dzieli nas od 21. Midzynarodowych Targw Gastronomicznych EuroGastro oraz 10. Targw Wyposaenia Obiektw Noclegowych WorldHotel, ktre odbd si w dniach 5-7 kwietnia.

Szczegln rol podczas Targw EuroGastro odegra kawa, ktrej kultura picia rozwija si w Polsce. Kawa, ktr coraz czciej delektuj si Polacy, poprawia samopoczucie. Warto wic zadba, aby pozostawione przez ni wraenie byo jak najlepsze. Skada si na nie wiele elementw: sprawdzone rda pochodzenia ziaren, dobr najlepszych mieszanek, odpowiedni sprzt i akcesoria, wykwalifikowani barici oraz wybr jakociowej zastawy.

Strefa Coffee Village

W strefie Coffee Village bdzie mona znale kompleksow ofert oraz skorzysta z doradztwa. Na targach obecni bd dostawcy kawy, ekspresw i akcesoriw niezbdnych do jej przygotowywania. Zaplanowane s take bezpatne warsztaty, podczas ktrych zainteresowani poszerz wiedz oraz nabd nowe umiejtnoci. Tomasz Obracaj z Apro Trade / Akademia Kawy? zapewnia, e program edukacyjny na EuroGastro przygotowany zosta z myl o baristach, menederach kawiarni i restauracji, jak i mionikach kawy. Kady znajdzie wic co dla siebie.

Tematy spotka obejm m.in.: rda pozyskiwania najlepszych ziaren, zasady w handlu midzynarodowym tym surowcem, omwienie rodzajw kawy i jej pochodzenia, a take zajcia cup tasting. ? Nowoci, ktr szykujemy w tym roku, bdzie szkolenie o wodzie, ktra jest przecie kluczowym skadnikiem kawy. Pokaemy jak sprawdzi jako tej, ktr dysponujemy, a take co zrobi, by j ulepszy ? zachca Tomasz Obracaj. W strefie Coffee Village nie zabraknie specjalistw, m.in. Alfa Kramera, wiatowej sawy eksperta ds. kawy, inicjatora SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) i WBC (World Barista Championship) czy Agnieszki Rojewskiej, mistrzyni Polski Latte Art.

Kawowe kadry rosn

Strefa Coffee Village bdzie take scen dwch olimpiad kawowych. Podczas 9. Olimpiady Kawy? organizowanej przez firm Apro Trade / Akademia Kawy? oraz MT Targi Polska, ktra odbdzie si pod patronatem SCAE, modzi barici zmierz si w czterech dyscyplinach: Espresso na czas, Latte Art, Irish Coffee oraz Cup Tasting. Kolejnym wydarzeniem bdzie fina 2. Olimpiady Kawy dla Szk Gastronomicznych. Co roku zmagania budz ogromne emocje. Wymagaj duej koncentracji i wysiku od uczestnikw, ktrzy pod okiem eksperckiego Jury daj z siebie wszystko, by pokaza si od najlepszej strony. ? Dziki organizowanym przez nas zawodom podnosi si poziom edukacji i praktycznych umiejtnoci baristw, a klienci w kawiarniach i restauracjach mog pi coraz lepsz kaw ? dodaje Tomasz Obracaj.

Polska na kawowej mapie wiata

Kawa to jeden z najwaniejszych produktw rolnych na wiecie, a gwnym powodem, dla ktrego konsumenci sigaj po ni, jest smak. Wedug danych dostarczonych przez firm Apro Trade kadego roku na wiecie spoywa si ponad 9 mln ton kawy, a najwikszymi jej konsumentami s Skandynawowie. Mieszkaniec Finlandii spoywa rocznie 12 kg, Norwegii 9 kg, a Danii 8,8 kg. Kolejnymi krajami z najwysz konsumpcj na osob s: Austria (8,8 kg), Szwajcaria (7,9 kg) oraz Niemcy (7 kg). Na Polaka przypada 2,6 kg, jednak nasz rynek nieustannie ronie. Tomasz Obracaj zwraca uwag na dodatkowe uwarunkowania spoycia kawy, takie jak elementy historyczne, geograficzne czy klimat. ? Polska to tradycyjnie herbaciany kraj, a kawa zawsze bya traktowana jako ekskluzywny napj. Nie bez znaczenia pozostaje take zasobno portfela ? dodaje.

W Polsce najszybciej rozwija si segment kawy porcjowanej, czyli w kapsukach, na co ma wpyw popularno domowych ekspresw. Wedug eksperta wynika to przede wszystkim ze wzgldw praktycznych i ekonomicznych. Tak przygotowana kawa z pewnoci jest powtarzalna, eliminowane s ewentualne bdy ludzkie, nie ma take adnych strat surowca. W ekspresie kaw mielon przygotowuje co trzeci konsument. Z bada opublikowanych na portalu spoywczym (http://www.portalspozywczy.pl/kawa-herbata/wiadomosci/rynek-kawy-w-polsce-wart-5-3-mld-zl-a-herbaty-2-mld-zl,140293.html) wynika, e nieco ponad 70% konsumentw siga po kaw mielon, w tym a poowa, bo 51%, uywa wycznie tego typu kawy. Picie kawy w kawiarniach i restauracjach staje si coraz bardziej popularne w duych miastach, cho najczciej Polacy pij j w domu (77%).

Rejestracja online ju dostpna

Rejestracji na Targi EuroGastro oraz WorldHotel mona ju dokona wypeniajc formularz, ktry znajduje si na stronach: www.eurogastro.com.pl lub www.worldhotel.pl. Obejmuje ona wstp na oba wydarzenia. Dla klientw biznesowych organizator przewidzia 50% zniki na bilet wstpu przy rejestracji online do 3 kwietnia 2017 roku.